sobota, 12 sierpnia 2017

WARZYWNE TACOS + SOS Z TAHINI


25.
Sobota, 12:56


Wczoraj udało mi się zrobić najlepszy sos na świecie. Całkowicie wegański! Świetnie nadaje się do warzywnych tacos. 


Pyszny sos z daktyli i tahini 
(92 kcal)


POTRZEBNE BĘDĄ: 
-jedna czubata łyżeczka tahini (ja zrobiłam sama) (79)
- około 3 daktyli 
-1/3 łyżeczki musztardy (3)
-1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych (10)
-około 3/4 łyżek wody
przyprawy: sól, czosnek w proszku, odrobina sosu sojowego na wierzch

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do małego naczynia wkładamy tahini, daktyle, musztardę i wodę,  blendujemy na gładki sos.
(Jeżeli sos jest zbyt gęsty albo ciężko Wam się blenduje dodajcie więcej wody)
2. Do sosu dodajemy przyprawy i płatki drożdżowe nieaktywne. 
3. Całość ponownie blendujemy i przekładamy do małej miseczki, polewamy sosem sojowym. 



JESTEM NA DIECIE SGD, ZGODNIE Z JEJ ZASADAMI NIE WLICZAM KALORII Z WARZYW I OWOCÓW




Ostatnio poświęcam dużo czasu na wyszukiwanie zdrowych przepisów, gdy w siedzi trafiłam na ten przepis od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. 

Chyba nie ma nawet, co w punktach rozpisywać przepisu. Potrzebna nam będzie sałata rzymska lub pekińska i dowolne warzywa pokrojone w kostkę. 




Jest to świetny obiad na diecie SGD z racji tego, że zawiera masę warzyw, które w tej akurat diecie są wolne od kalorii :) 

Smacznego!
~Aga


2 komentarze:

  1. Nie pomyślałam nawet o tym, aby sałatę wykorzystać jako "chleb". Już wiem, co będzie na kolację... Dzięki za pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń